Ondergoed en bikini’s

Posted on

“Vrouwen zijn rare wezens”. De radiopresentator tetterde zijn statement vrolijk mijn auto in. “Als vrouwen in hun bh staan roepen ze altijd ‘Niet kijken!’, maar als ze in hun bikini staan is er opeens geen enkel probleem! Terwijl het uitzicht precies hetzelfde is!” “Ja, echt super gek. Idioot”, mompelde ik terug terwijl ik wegzapte.
Hoewel ik nu vol overgave mijn liefde voor badpakken zou kunnen gaan verkondigen en hoe ik nu eindelijk de knoop door heb gehakt om niet meer naar het argument “bikini’s zijn echt superduperenormachterlijk veel sexier dan zo’n saai badpak” te luisteren, wilde ik toch liever even mijn hart luchten over dat “Niet kijken!”- aspect van dit verhaal.

Het klopt wat de presentator zei: een vrouw in ondergoed is vaak nog minder onthullend dan dezelfde vrouw in bikini. Maar toch ben ik bang dat een overeenkomst in uitzicht niemand automatisch toestemming verschaft om ongevraagd te kijken. Ik herinner mij een mannelijke klasgenoot die mijn vriendin lichamelijk erg interessant vond. Wanneer we tijdens gesprekken onverhoopt op de onderwerpen “borsten” of “de kleur van je bh.” uitkwamen wilde hij altijd erg graag de borsten, danwel de bh, van mijn vriendin zien. Uiteraard weigerde zij dit verzoek, en dan kwam hij altijd weer met hetzelfde briljante tegenargument: “Die [borsten, bh’s] van mijn zussen heb ik al zo ontzettend vaak gezien, het maakt voor mij echt geen enkel verschil als ik die van jou ook zie hoor!” Tot zijn grote spijt veranderde ze nooit van gedachten.

Het is een storende gedachtengang, en nog storender dat die radiomaker zonder nadenken dit soort teksten de wereld in werkt. Het is aan niemand anders dan aan de persoon zelf – ongeacht vrouw of man- om te bepalen wanneer zij of hij toelaat bekeken te worden. Als we die redenatie voor de beeldvorming even een stukje doortrekken en toepassen op de radiopresentator, dan wordt het verhaal als volgt: ik ben de beste man ooit een keer in een spa tegengekomen en heb hem dus naakt gezien. Op een goede dag loop ik zijn badkamer/zijn verkleedhokje in het zwembad in, en daar staat hij, poedelnaakt. Verschrikt roept hij: “Niet kijken!” Mijn reactie: “Ah joh! Dit is toch niet anders dan toen ik je in die spa tegenkwam? Ik vind dat je je een beetje aanstelt hoor.” Rare wezens, die mannen.

Dat vrouwen er hetzelfde uitzien in ondergoed of bikini is volstrekt irrelevant. Waar het om gaat is dat vrouwen, hoe mooi sommigen ook zijn, net zo goed het recht hebben om zelf te bepalen wanneer iemand ons bekijkt, of niet. Weinig raars aan. Dit is overigens ook de reden waarom ik vanaf dit jaar definitief voor een badpak kies: ik weet dat de hele wereld een navel heeft, maar dat betekent niet dat iedereen die van mij hoeft te zien!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *