Leesdorst.

Posted on
“No matter how busy you may think you are, you must find time for reading, or surrender yourself to self-chosen ignorance.”
 – Confucius

Oh! De luxe voor het volk dat niet van lezen houdt! Zoveel vrije tijd, en nooit de alom aanwezige tijdsdruk wanneer de kasten in kamer of huis uitsluitend gevuld zijn met prullaria en esthetisch verantwoorde artefacten als vazen, kaarsen, of een fotolijst.

Wat een contrast met de kasten in de huizen van lees-liefhebbers. Iedere plank in iedere kamer gevuld met boeken: sommigen gelezen, sommigen maar half. Veel gekregen, nog meer zelf gekocht. Stapels titels die vragen om aandacht en zo weinig tijd! Weinig tijd want het dagelijks leven raast maar door: er moet worden gewerkt, of werk moet worden gezocht. Er moet gegeten worden en gedronken, vrienden en familie willen aandacht. Fysieke activiteit is belangrijk, net als nachtrust. En ondertussen die boeken in de kast, die je herinneren aan hoe kort een mensenleven duurt, en hoe dit leven wordt gevuld met ordinaire bedrijvigheid terwijl al die verhalen op je wachten; zuchtend van ongeduld, jammerend van ellende. Inmiddels weet je dat het niet de klok, maar de geur van het boek is die het verstrijken van de tijd bijhoudt: een week, drie maanden, een jaar, twee misschien, of langer.

Het is een eeuwige lijdensweg voor het volk met een verzameldrang in boeken, voor mensen die na twintig pagina’s in het verhaal zitten, en tijdens werk, boodschappen doen, of het autorijden last hebben van leesdorst.

Leesdorst? Ja.

Vergelijk het met de sensatie wanneer je een serie-kijken-in-je-pyjama-sessie houdt, en na de vierde aflevering je het gevoel bekruipt dat deze pyjama-tijd beter besteed zou kunnen worden aan nuttiger zaken. Deze sensatie, maar dan wanneer je al nuttige dingen aan het doen bent en vindt dat je eigenlijk de tijd beter had kunnen besteden aan het lezen van een boek. Dit is leesdorst.

Leesdorst maakt (mij) onrustig en chaotisch, chaos maakt alles behalve efficiënt, en laat efficiëntie nu juist de sleutel zijn tot de verlichting van leesdorst. Daarom verzon ik een lijst met titels van boeken die al te lang wachten op aandacht, gewoon prioriteit hebben, of me al tijden vanaf de plank naast mijn bed furieus toeschreeuwen, omdat mijn slaappatroon onze relatie in de weg staat. Hopelijk zorgt deze lijst voor structuur en een hoger tempo in mijn leesgedrag, en wat orde in de boekenkast.

DE LIJST (voor 2013)

Birthday Letters – Ted Hughes
Chinatown Death Cloud Peril – Paul Malmont
Ivanhoe – Sir Walter Scott
Alice’s Adventures in Wonderland – Lewis Carroll
Far From the Maddening Crowd – Thomas Hardy
The Adventures of Sherlock Holmes & The Memoirs of Sherlock Holmes – Arthur Conan Doyle
Subterranean Kerouac; the Hidden Life of Jack Kerouac – Ellis Amburn
Roll Jordan Roll; the World the Slaves Made – Eugene D. Genovese
How Fiction Works – James Wood
The Empty Family – Colm Tóibín
The Room– Hubert Selby Jr.
Don Quixote – Miguel de Cervantes Saavreda

boeken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *